Найпопулярніший нині продукт на овочевих ринках – гриби. Побоювання, що через примхи погоди гурмани залишаться цьогоріч без лісового делікатесу, виявились марними. Жовтень став сприятливим для приголомшуючого урожаю грибів, причому не лише традиційно осінніх. У лісах поряд з галявинами, суцільно вкритими рівненькими, мов цвяшки, опеньками, зустрічаються красені підберезники, лисички, сироїжки тощо.
Окрема тема про короля усіх грибів – боровиків. Напоєні осінньою вологою, ці лісові делікатеси теж порадували споживачів та тих, хто заробляє на їх заготівлі копійку, небувалими врожаями. Цього року білі гриби виглядають особливо апетитно: пузатенькі, м’ясисті, з товстою ніжкою, чистою, мов булка, м’якоттю… Отож хто бажає сам податись до лісу на тихе полювання, щоб позбутись осінньої депресії та подихати свіжим лісовим повітрям, без грибів додому не повертається. Хто не має такої можливості чи просто лінується, чимчикує на базар. А там – очі розбігаються.
Вчора, наприклад, на ринку "Буковинському", що на вулиці Червоноармійській у Чернівцях, відерце опеньок вагою понад кілограм коштувало усього 10 гривень, перед закриттям базару, кажуть, таке відерце чи кошик можна купити ще дешевше. А ось білий гриб у ціні тримається: за кіло пузатеньких боровиків просять 70 (і не менше) гривень. Отже вибрати нині на базарах є що, були б, як кажуть, гроші.
За словами адміністратора ринку "Буковинський" Ніни Мойсенко, щодня на продаж дари лісу до них привозять до 20 грибників з Путильського, Вижницького, Сторожинецького районів, а також з-під Коломиї сусідньої Івано-Франківської області, які реалізують, за скромними підрахунками, до 200-250 кілограмів різноманітних грибів, серед яких опеньок – найбільше. Попит на цей делікатес перевищує попит на м’ясо, рибу, молочні продукти тощо.
Та купуючи на ринку гриби, все ж не слід забувати, що ці дари природи відносяться до категорії продуктів підвищеної небезпеки. Будь-який їстівний гриб, як стверджують фахівці, має токсини, небезпечні для організму людини. Тому перш ніж їх споживати, слід добре прокип’ятити, щоб розщепились і вийшли з водою, яку слід злити, токсини. І, звичайно ж, добре проварити і вже після цього їсти. Головне при купівлі чи під час збирання грибів не сплутати їстівні з отруйними, печериці чи сироїжки, приміром, дуже схожі з блідою поганкою.
Саме вона днями стала причиною отруєння одразу сімох чоловік у сусідній Івано-Франківській області. Щодо нашої, то, як свідчить завідуючий реанімаційним відділенням Чернівецької обласної клінічної лікарні Аурел Руснак, нинішнього року до реанімації не потрапляло жодної людини. Аурел Дмитрович каже, що в останні роки з такими отруєннями постраждалих потрапило менше, ніж за попередні. За його пам’яті найбільш трагічними в цьому плані виявились 70-ті роки, коли за один сезон отруїлось 11 чоловік із Хотинського району, 7 з них померло. Усі вони стали жертвами блідої поганки, яку спожили разом з іншими грибами.
За якістю грибів, що реалізуються, приміром, на ринку "Буковинському", стежать, як стверджує адміністратор Ніна Мойсенко, працівники ветеринарно-санітарної лабораторії. З початку грибного сезону не було жодного випадку, щоб гриби забракували чи серед них виявили неїстівні. Хоча, як свідчить практика, найголовнішим контролером якості грибів є сам споживач…