До початку холодів, лісники Вінниччини підготували «смаколики» для диких тварин. Завдяки зимовому підкорму, дичина не мігрує в інші регіони. А збалансоване харчування допомагає дочекатися весни та дати здорове потомство.
«У 2021 році лісівники держлісгоспів Вінниччини для підгодівлі диких тварин заготовили понад 200 тонн сіна, понад 100 тис. шт. гіллячкового корму, приблизно 200 тонн кукурудзи в качанах, 150 тонн зерна ячменю, вівса та зерновідходів, коренеплодів – майже 140 тонн, а для мешканців вольєрів – додатково гарбузи, жолуді, люцерну та силос», – повідомляють у Вінницькому обласному управлінні лісового та мисливського господарства.
До прикладу, для гіллячкового корму, який заготовляють у формі віників, входить навіть топінамбур.
«Загалом, віники заготовляють з різних порід дерев та трав’яних рослин: липа, береза, верба, осика, дуб, кропива. Кормові віники зв’язують, а потім розпочинається сушіння. Упродовж цього процесу віники замочують 1-2 рази в 10-відсотковому розчині кам’яної солі. А після висихання їх розміщують на горищах або в спеціальних приміщеннях, які обов’язково повинні провітрюватися. Заготовлене сіно теж зберігається на горищах та під навісами», – діляться рецептом приготування підгодовування для тварин лісники.
Нагадаємо, у Тульчинському лісгоспі з’явилася нова «лісова їдальня» для тварин. Годівниця дозволяє збалансовано використовувати корм – коли тварини будуть смакувати, залишки їжі не будуть розкидані по території. Також «їдальня» сконструйована по вікових особливостях – можуть їсти навіть поросята.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |