Де заготовляють березовий сік

В урочище Новини прилетіли солов’ї, їхній спів розноситься лісом. Прийшли і заготівельники цілющого напою, пилкою «Урал» просвердлили у березах отвори, припасували бляшані цівки, розставили скляні трилітрові банки.

— БЕРЕЗОВИЙ сік помічний від багатьох хвороб, — каже інженер ДП «Ківерцівське ЛГ» Тетяна Неводнічик, — тож його популярність із року в рік зростає. Якщо раніше ми переробляли майже весь сік-сирець у консервному цеху, то тепер його купують просто з-під білокорих красунь.

Ось уже п’ятий рік поспіль тут працює бригада із села Бодячів Ківерцівського району, яку очолює Олег Глова.

— Цієї весни розпочали збір соку наприкінці березня, — каже Олег В’ячеславович. — Це дещо пізніше, ніж торік, але досі йде високоякісний смачний сік.

За день бригада заготовляє до трьох тонн соку-сирцю, це по 70 п’ятнадцятилітрових відер на кожного. Підсочено близько тисячі беріз.

— Площа цього лісового урочища — понад 8 гектарів, — розповідає лісничий Сокиричівського лісництва Леонід Чубай. — Частину гаю вже відведено під рубки, на його місці з’являться саджанці сосни і дуба. Така доля чекає на всі дерева, адже цим березам вже далеко за п’ятдесят. П’ять років збираємо із них сік. Мине кілька років, і, згідно з нормами лісового порядкування, на їх місці має з’явитися молодий лісок.

Виїхала в ліс і бригада заготівельників соку Скулинського лісництва ДП «Ковельське лісове господарство». В ній працюють тільки чоловіки, бо робота не з легких. Березовий сік стікає з дерев у спеціальні поліетиленові мішки. Потім робітники переливають його з мішків у відра, які випорожнюють у двохсотлітрові бочки, встановлені на возі.

— У 2009 році ми переробили 700 тонн березового соку-сирцю, випустили 1,6 мільйона умовних банок консервів на суму 1,6 мільйона гривень, — інформує головний лісничий Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства Сергій Шеремета. — 2010-го заготівлю збільшили до 1100 тонн. Стільки ж передбачено заготовити і цього року. Тобто інтерес до соку повертається. Зараз у системі управління лісового та мисливського господарства переробкою соку займаються шість консервних цехів. Вони виготовляють «Сік березовий з цукром» і купажовані соки з настоями: шипшини — «Бадьорість», звіробою — «Свіжість», квітів липи — «Літо», сушених фруктів — «Поділля», сік березовий із лимоном, березово-яблучний, березово-чорноплідногоробиновий та інші.

Ми завітали до консервного цеху ДП «Ківерцівське ЛГ». Тут сік перевіряється на цукристість (високоякісним вважається той, у якому вміст сухих речовин сягає 0,9 %). Потім він проходить складний процес очищення. Спершу — від механічних домішок, потім фільтрується через спеціальні фільтри, набуваючи блідо-жовтуватого кольору і кисло-солодкого смаку, потім потрапляє в наповнювач і аж тоді потрапляє на варіння. Тут змішується з цукром і лимонною кислотою, доводиться до кипіння. Технолог на рефрактрометрі перевіряє сік на вміст сухих речовин. І лише після цього з варильних котлів гарячий сік потрапляє на конвеєр.

Чистими банками цех забезпечують Неля Гончар та Марія Мороз.

— Перемиваємо за зміну кілька тисяч трилітрових банок, — розповідають дівчата. — Ємності, які отримуємо зі склозаводу, споліскуємо в теплій воді, ті ж, які повертаються до нас із комбінату шкільного та студентського харчування, миємо у трьох ваннах.

— Раніше ми працювали у три зміни, — розповідає майстер цеху, яка розпочинала тут свій трудовий шлях 1978 року лаборантом, Галина Петрівна Кочура. — За зміну виробляли 21 тонну цілющого напою. Якби увесь сік, що його переробили за ці роки, зібрати в одному місці, вийшло б справжнє озеречко. Тепер темпи нижчі, та за потреби за зміну могли б закупорити до 5 тисяч трилітрових банок. Це 15 тонн.

Галина Петрівна показує цех, знайомить з робітницями.

— Ось варниця Галина Павлівна Власюк, — представляє. — Працює тут більше двадцяти років. Все знає достеменно. Один із найдосвідченіших фахівців і наша закупорювачка Надія Петрівна Герасим’юк, вона в колективі — сімнадцять років.

Конвеєр вимагає неабиякої вправності і від стерилізаторів Людмили Катеринюк, Галини Єрьоменко, інших працівниць. Закритий сік складають у величезні металеві корзини по 80 банок у кожну. Людмила Петрівна Катеринюк з допомогою механічного підйомника завантажує їх в автоклави. Там сік стерилізується: впродовж 20 хвилин прогрівається до температури 100 градусів, за 15 хвилин охолоджується до 70 градусів, а вже звідти потрапляє на склад готової продукції і до споживача — в Канаду, Польщу, в луцькі супермаркети.

Начальник консервного цеху Валентина Василівна Романюк демонструє асортимент готової продукції. Він доволі широкий і може задовольнити будь-якого споживача. У цеху ДП «Ківерцівське ЛГ» свого часу консервували томати, огірки, опеньки, маслюки, лисички, білі гриби, виготовляли сік чорничний і березовий, різноманітні компоти, варення, джеми, а ще переробляли чорницю, журавлину, горобину, робили цілющі чаї із трав — всього близько п’ятдесяти найменувань. Нас почастували березовим соком із сухофруктами. Напій дуже припав до смаку.

— Це екологічно чистий натуральний продукт, — наголосила Валентина Василівна. — Має цілющу силу. У світі такі продукти тепер особливо цінуються.

Колектив цеху налаштований оптимістично, хоч переробна галузь у цілому і, зокрема, їхнє підприємство зазнає серйозних труднощів. Та працівниці переконані, що живі натуральні соки, які тут роблять, нічим не заміниш, отож рано чи пізно і консервні цехи запрацюють на повну потужність.

Директор ДП «Ківерцівське ЛГ» Олександр Павлович Рибчинський слушно вважає, що березовий сік має бути в усіх волинських лікарнях, закладах дитячого харчування, продаватися в аптеках і, звичайно ж, у супермаркетах. Відносно недорогий напій здатен робити чудеса. Потрібно прихильніше ставитись до вітчизняних виробників такого екологічно чистого продукту. Але в усій Україні щовесни заготовляється лише 35 тисяч тонн цього цілющого напою, зокрема одна тисяча сто тонн — на Волині.

Фото автора та Петра Горщарука:
Заготівельники везуть зі Скулинського лісництва свіжий сік на консервний завод.
Закупорювачка Надія Петрівна Герасим’юк за роботою.
Сергій ЦЮРИЦЬ, Волинська область.

Матеріали цього сайту доступні лише членам ГО “Відкритий ліс” або відвідувачам, які зробили благодійний внесок.

Благодійний внесок в розмірі 100 грн. відкриває доступ до всіх матеріалів сайту строком на 1 місяць. Розмір благодійної допомоги не лімітований.

Реквізити для надання благодійної допомоги:
ЄДРПОУ 42561431
р/р UA103052990000026005040109839 в АТ КБ «Приватбанк»,
МФО 321842

Призначення платежу:
Благодійна допомога.
+ ОБОВ`ЯЗКОВО ВКАЗУЙТЕ ВАШУ ЕЛЕКТРОННУ АДРЕСУ 

Після отримання коштів, на вказану вами електронну адресу прийде лист з інструкціями, як користуватись сайтом. Перевіряйте папку “Спам”, іноді туди можуть потрапляти наші листи.