Останні дні карпатської форелі

Щороку наприкінці осені на Івано-Франківщині оголошується місячник охорони форелі, яка у цей час йде на нерест у верхів'я карпатських річок. І саме тепер ця «королівська» риба, втрачаючи обережність, стає легкою здобиччю браконьєрів. Пстругів, як називають форель гуцули, б'ють вночі з ліхтарями та остами, глушать електрострумом і труять хімікатами. Чи надовго ще за такого хижацтва вистачить форелі в Карпатах? Екологи вважають, що справжніх пстругів вже майже не залишилося…

І модні франківські ресторації, і маленькі ресторанчики при туристичних зелених садибах віднедавна неодмінно пропонують своїм клієнтам покуштувати страви зі справжньої карпатської форелі. Рекламні оголошення навіть тепер, в час нересту пстругів, зваблюють можливістю спробувати "річкову форель з Верховинського району".

Але, на щастя, далеко не все написане в меню – правда. Браконьєрського улову до столу потрапляє не так вже й багато. Справа в тому, що справжньої струмкової форелі, давньої мешканки карпатських річок, яка саме тепер нереститься, уже майже не залишилося. Як вважають екологи, часто під виглядом струмкової форелі в ресторанах подають некалібровану, маленьку райдужну форель.

"Буває, звичайно, що "електровудочники" продають пстругів у якісь заклади харчування, – розповідав репортерові "ГК" еколог і громадський діяч Руслан Коцаба, який свого часу очолював обласну держрибінспекцію. – Але насправді струмкової форелі залишилося не так вже й багато. Тому здебільшого ресторани закуповують райдужну форель, яка вирощується в розплідниках, у приватних господарствах. Райдужну форель легко відрізнити: якщо відколупнути шкірку, то під нею не буде червоних цяток, а будуть тільки чорні".

Різниця між струмковою та райдужною форелями, як пояснюють рибалки, приблизно така, як між свійською та дикою качкою. Струмкова форель не виростає великою, вона більш строката: має крупні червоні та чорні цятки по боках. У райдужної – цятки дрібніші, лише чорні, а на боці – рожева смуга. За смаковими якостями гурмани надають перевагу рожевому м'ясу "диких" пстругів.

Райдужна форель була завезена в Європу з Америки та акліматизована для тутешніх умов. Вона хоч і не така гарна, як струмкова, але більш витривала до високої температури води (може виживати навіть при +25 °С) та її забруднення, менше схильна до захворювань, швидше виростає і навіть може харчуватися рослинними кормами. Її розведенням віддавна займаються форельні господарства.

До речі, одним із піонерів розведення райдужної форелі на Прикарпатті був митрополит Андрей Шептицький. У монастирських лісових угіддях біля Осмолоди з цією метою було збудовано розплідник і ставки. Кажуть, зберігся власноруч зроблений митрополитом Андреєм припис із вказанням кількості пстругів, яку можна спожити церковникам під час посту. Оскільки форель вважається тлустою рибою, тутешні ченці постили і при цьому добре виглядали. У радянський час форельні заводи спробували відновити, створюючи їх при лісгоспах.

"Тоді, як і тепер, лісозаготівля завдавала чималої шкоди гірським річкам і форелі зокрема, – розповідав Руслан Коцаба. – Деревину трилювали переважно потоками, бо до лісосіки не встигали прокладати дорогу. Тому при об'єднанні "Прикарпатліс" було створено, здається, сім форельних господарств. У розплідниках мали вирощувати форель і зарибнювати нею річки. Але на практиці форель вирощували лише для того, щоб подавати на стіл комуністичним бонзам. Зарибнення не відбувалося ні тоді, ні тепер".

Більшість розплідників форелі на Івано-Франківщині були приватизовані ще, як кажуть, в часи "першого Вишиванюка". Тепер – це просто бізнес, без жодних екологічних функцій. У рибгоспах відгодовують райдужну форель на продаж, деякі ґазди влаштовують атракційну риболовлю для туристів. Але про розведення струмкової форелі, яка значно вибагливіша до умов утримання, а тим більше про зарибнення нею річок уже не йдеться.

"За час моєї роботи в облдержрибінспекції ми тільки двічі зуміли провести зарибнення, – розповідав Руслан Коцаба. – В одному випадку просто вода у розпліднику перегрілася, риба почала задихатися, і ми дали вказівку випускати в ріку: що виживе, то виживе".

Як кажуть рибалки, відпущена з розплідника райдужна форель у карпатських річках хоч і приживається, але ненадовго, бо "дурна, як терка". Мовляв, упіймати її так само просто, як консерву, яка плаває в воді. От її місцева родичка, струмкова форель, набагато хитріша, недарма ж її називають "королівською" рибою. Упіймати пструга – ціле мистецтво, якому спеціально навчаються європейські аристократи.

"Грати в гольф, їздити верхи та ловити форель нахлистом – такий сучасний набір навичок джентельмена, – розповідав Руслан Коцаба. – Форель ловлять на в'язані "мушки", які мусять нагадувати ту комашню, якою ця риба звикло харчується. Тому перед тим, як їхати на риболовлю, рибалки вивчають, яка живність водиться в тій місцевості, щоб знати, яку приманку брати з собою. Або вже на місці біля водойми збивають комаху сачком і в'яжуть її копію".

Але раз на рік і "королівська" риба стає абсолютно безпомічною. Від кінця жовтня і до початку грудня струмкова форель нереститься і втрачає звичайну обережність. Інстинкт штовхає її туди, де найчистіша вода – у верхів'я річок, щоб там відкласти ікру. Мілководдям пструги часом повзуть на животі, щоб лишень забратися якнайдалі в найбезлюдніші місця, де більше шансу вижити потомству. Тут на рибу і чигають браконьєри.

"Найжорстокіший спосіб браконьєрки, який я бачив, це коли місцеві селяни брали мішки із дешевою хімією і висипали її на верхів'ї потоку, після чого все у воді гинуло разом із пстругами, – пригадував Руслан Коцаба. – Потім вони йшли вниз по течії, збирали потруєну рибу і продавали. А найпоширеніший спосіб – електровудочкою. Купити її тепер можна майже легально – в Інтернеті скільки завгодно пропозицій. Буває, що будують спеціальні загати з каміння із вузькою горловиною внизу. Природа пструга така, що під час нересту він не повертається вниз по течії, тож потрапляє у пастку. А найдавніший спосіб – бити пстругів остами, спеціальними роздвоєними загостреними палицями. Під час парування риби застигають нерухомо і дають себе вбити безборонно".

За словами рибалок, уночі браконьєрську риболовлю часом влаштовують біля Івано-Франківська – в районі водоканалу. Височенна дамба, яка там розташована, не дозволяє пстругам піднятися вверх по течії Бистриці Надвірнянської, тож тут вони і зупиняються. Деякі – назавжди. Уночі, освітлюючи воду ліхтарями, рибу немилосердно товчуть браконьєри.

"Зараз у браконьєрів "урожай", – розповідав Руслан Коцаба. – В будь-яку точку на верхів'ях наших річок під'їдеш, і там вони будуть: Свіча, Ілемня, Лімниця, Молода, Росохан… Природа не може змагатися з масовим хижацьким способом риболовлі і, мабуть, струмкову форель невдовзі доведеться заносити до Червоної книги".

Разом з тим, екологи вважають, що самими заборонами, штрафами і покараннями за вилов риби нічого не досягнеш. Мовляв, струмкову форель потрібно охороняти під час нересту, а в іншу пору можна виловлювати, але цивілізовано – так, як це робиться в цілому світі.

"Повинна бути розвинена культура рибальства, – пояснював Руслан Коцаба. – Присутність гонорового рибака унеможливлює браконьєрку. Так є в цілому світі. У нас же мало хто знає, що струмкова форель – це ще не червонокнижна риба, а ресурс державного значення. На нього має видаватися ліцензія. Інша справа, що порядок видачі такої ліцензії урядом досі не розроблений. Легше заборонити, а ще краще занести в Червону книгу. Але тоді форель вже ніколи не стане знову нормальним фоновим видом наших водойм".

Довідка

З 15 жовтня до 15 грудня, згідно з розпорядженням Івано-Франківської облдержадміністрації, посилено рибоохоронні заходи на річках у передгірських та гірських районах області з метою створення сприятливих умов для міграції та осінньо-зимового нересту струмкової форелі, охорони нерестовищ та середовища існування форелі, збільшення запасів цього цінного виду іхтіофауни. Планом заходів передбачено дотримання режиму господарювання у водоохоронних зонах і прибережних смугах, забезпечення санітарного стану водойм та якості води, недопущення забруднення водойм, обладнання водозаборів ефективним рибозахистом.

Працівниками Івано-Франківськдержрибохорони, Державної екологічної інспекції в області, обласного управління лісового та мисливського господарства спільно з управлінням МВС в області будуть проводитись рейдові перевірки на водоймах та річках, де проходить нерест форелі.

Богдан СКАВРОН

Матеріали цього сайту доступні лише членам ГО “Відкритий ліс” або відвідувачам, які зробили благодійний внесок.

Благодійний внесок в розмірі 100 грн. відкриває доступ до всіх матеріалів сайту строком на 1 місяць. Розмір благодійної допомоги не лімітований.

Реквізити для надання благодійної допомоги:
ЄДРПОУ 42561431
р/р UA103052990000026005040109839 в АТ КБ «Приватбанк»,
МФО 321842

Призначення платежу:
Благодійна допомога.
+ ОБОВ`ЯЗКОВО ВКАЗУЙТЕ ВАШУ ЕЛЕКТРОННУ АДРЕСУ 

Після отримання коштів, на вказану вами електронну адресу прийде лист з інструкціями, як користуватись сайтом. Перевіряйте папку “Спам”, іноді туди можуть потрапляти наші листи.