УДАРИМО ПО АЛКОГОЛІЗМУ… ГРИБАМИ!

Лучанка Валентина Криволапова (на фото) настільки пізнала лікувальні секрети грибів, що її запрошували поділитися досвідом навіть на російське "Останкіно"

Три роки тому ми розповідали, як наша землячка Валентина Денисівна Криволапова брала участь в якості експерта у телепрограмі «Малахов +» на Першому Російському каналі, що була присвячена «грибній темі». З того часу жінка ще більше захопилася фунготерапією (саме так називається лікування грибами), побувала на спеціальних курсах у Харкові й Києві, зав’язала тісні стосунки з білоруським центром, що займається цією проблемою. Їй, уродженці гомельського полісся, грибні ліки знайомі змалку, адже народна медицина їх завжди широко використовувала. Тож і живучи в Луцьку, Валентина Денисівна бабусиних рецептів не забувала, навпаки, використовувала всі можливості, щоб їх поповнити. А до лісу її завжди тягне як до чогось рідного, близького.
– Нинішня осінь була щедрою на білі гриби. Такі вони цьогоріч кремезні, міцні й зовсім не червиві, хоч якими богатирями не були б. Вистачало і на їжу, і на ліки. Страв з грибів я знаю сотні, і рецептів настоянок, відварів, мазей, кремів – не менше. Навіть «грибне мило» навчилася робити в домашніх умовах, воно дуже гарно оздоровлює шкіру,- розповідала Валентина Денисівна. – Але найпростішим і найефективнішим, на мою думку, є приготування ліків із сухих грибів.
Пані Валентина розповідала, що сушить гриби особливим способом за невисокої температури. Рідня у Білорусі сконструювала спеціальний пристрій для цього. Сухі гриби подрібнює на порошок, який слід вживати у вигляді відвару. Температура води має бути такою, щоб не втратилися цілющі властивості грибів і організм отримав корисні речовини. Грибний чай з висушених боровиків, наприклад, знижує ризик тромбоутворення, розріджує кров, стимулює імунітет, має бактерицидні властивості.
– Кожен гриб цінний по-своєму. Лисички ефективно борються з глистами, поліпшують роботу лімфатичної системи і діяльність печінки. Опеньки помічні при пухлинах, добре гоять ерозії, поліпшують кровотворення. Строчок має знеболювальну дію, застосовується при захворюваннях підшлункової і проблемах із суглобами. Чага нормалізує роботу шлунка, гоїть виразки… Ще цікавіше для мене поєднувати різні гриби, готувати збори з них. Так, наприклад, я «експериментувала» з копринусом, відомим у народі під назвою «гнойовик», що відвертає від спиртного любителів міцних напоїв, – заінтригувала нас співрозмовниця.
Відомо, що смажені шапочки гнойовиків дуже смачні, приємно пахнуть. Але якщо під таку смаженину перехилити чарку, то почуватимешся так, наче поласував отруйними грибами. Подібним способом відучувати п’яниць від алкоголю непросто. Хто ж добровільно погодиться страждати? Тому Валентина Денисівна і розробила грибний збір, до якого, окрім порошку гнойовика, входять й інші складники. Каже, що її ліки за кілька місяців зменшують алкогольну залежність, не викликаючи симптомів отруєння.
Після того, як Валентина Денисівна розповіла у нашій газеті про цілющі властивості веселки (соромітника), зацікавилися цим дивовижним грибом сотні людей з різних куточків України.
– У нас в Криму веселка не росте, тому я звернулася до Денисівни. Скоро буде рік, як почала пити чай з порошку веселки. Мала кисту на печінці, а тепер зробили ультразвукове дослідження – і її не виявили. Стала бадьорішою, менше вегетосудинна дистонія про себе нагадує. І сусідці, яка мучилася через фіброміому, стало легше, – зателефонувала Катерина Гіря, наша читачка аж з Євпаторії.
Про те, як готувати настоянку з яєць веселки, ми вже не раз розповідали. Валентина Денисівна вдосконалила відомий рецепт і пропонує готувати ще й чудо-бальзам з веселки. Рецепт зовсім не складний.
У трилітрову банку кладемо 10-12 яєць гриба веселки, додаємо кілька гілочок чебрецю і гілочку Божої трави (полину лікарського). Усе це заливаємо 40-градусною горілкою і, щільно закривши, ставимо у темне прохолодне місце на два місяці. Час від часу ліки треба збовтувати, не відкриваючи банки. Через два місяці настойку зливаємо. Гриби подрібнюємо, перетираємо в блендері чи вручну, додаємо три столові ложки меду і знову все змішуємо. Одержаний бальзам має ще сім діб настоюватись. Вживати його треба по столовій ложці два-три рази на день при підвищеному артеріальному тиску, серцевих недугах, проблемах з шлунково-кишковим трактом. При застуді, кашлі столову ложку бальзаму додають у склянку теплого кип’яченого молока, пити його треба два-три рази на день.
– Лікування грибами вимагає обізнаності, адже часто люди не вміють навіть розпізнавати їх. Прикро, що кожної осені є багато постраждалих від отруєнь грибними стравами. Тож і приготування ліків з грибів – це свого роду наука, яку треба вивчати, – застерігає Валентина Денисівна Криволапова.

Галина СВІТЛІКОВСЬКА

Матеріали цього сайту доступні лише членам ГО “Відкритий ліс” або відвідувачам, які зробили благодійний внесок.

Благодійний внесок в розмірі 100 грн. відкриває доступ до всіх матеріалів сайту строком на 1 місяць. Розмір благодійної допомоги не лімітований.

Реквізити для надання благодійної допомоги:
ЄДРПОУ 42561431
р/р UA103052990000026005040109839 в АТ КБ «Приватбанк»,
МФО 321842

Призначення платежу:
Благодійна допомога.
+ ОБОВ`ЯЗКОВО ВКАЗУЙТЕ ВАШУ ЕЛЕКТРОННУ АДРЕСУ 

Після отримання коштів, на вказану вами електронну адресу прийде лист з інструкціями, як користуватись сайтом. Перевіряйте папку “Спам”, іноді туди можуть потрапляти наші листи.