Після аварії на Чорнобильській атомній електростанції минуло вже 24 роки. Але й сьогодні ми говоримо про радіаційне забруднення, зокрема дарів лісу. І це зрозуміло, адже радіонукліди мають великий період розпаду. Наприклад, цезій 137 за тридцять років розпадеться лише на половину. А існують ізотопи, піврозпад яких набагато триваліший. Знаючи це, дивуєшся, коли хтось скаже, що радіації вже нема
Віталій ДЕРКАЧ, провідний спеціаліст ДП «Маневицька радіологічна лабораторія»
Якщо вже говорити конкретніше, то якраз вживання грибів та ягід у деяких селах зони забруднення (а це Маневицький, Камінь-Каширський, Любешівський райони) може дати більше половини дози внутрішнього опромінення. Щоб зменшити надходження радіонуклідів в організм, потрібно знати, які гриби та ягоди найбільше їх накопичують і де їх збирати. Адже навіть на відстані 200 метрів результати досліджень можуть бути різні, оскільки різні грунти, різне їх зволоження.
Найчастіше радіоактивно забруднені дари лісу трапляються у Галузійському та Вовчецькому лісництвах Маневицького, Градиському та Городоцькому – Городоцького, Осницькому та Тельчівському – Колківського лісгоспів, Карпилівському та Клітицькому лісництвах – Камінь-Каширського лісгоспу, Білоозерському та Великоглушанському лісництвах Любешівського лісомисливського господарства.
За результатами нашої лабораторії – єдиної на три райони забрудненої зони, в цьому році в половині з перевірених зразків грибів виявлено перевищення допустимих рівнів радіоактивних забруднень. У лисичках, зокрема, – у чотири рази. Багато хто практикує висушування грибів – польських, моховиків. Але ж вони навіть у свіжому вигляді практично на сто відсотків мають вищий показник допустимих рівнів радіонуклідів. Враховуючи це, при висушуванні ми отримуємо потужні джерела випромінення і протягом року насичуємо радіонуклідами свій організм.
Варто пам’ятати про найпростіші засоби первинної дезактивації і технологічної обробки. Це такі загальноприйняті способи, як промивання грибів у проточній воді, їх відварювання (радіоактивне забруднення можна знизити до п’ятдесяти відсотків).
Щодо чорниць, то трапляються лише поодинокі випадки перевищення в цих ягодах радіонуклідів. Частіше забрудненою є журавлина. А серед лікарських рослин, яким зараз багато хто надає перевагу, то найбільше накопичує радіонукліди багно. Забрудненими залишаються верес, бруньки сосни, плаун.
Для впевненості в тому, наскільки чисті продукти харчування ви споживаєте, варто звернутися до наших спеціалістів, котрі проводять аналіз для населення безкоштовно. Крім того, вони нададуть консультацію, що потрібно робити, аби зменшити вміст радіонуклідів в дарах лісу, інших продуктах харчування.