Весна закінчується, а грибний сезон починається. Важко зустріти людину, яка б не захоплювалась збиранням грибів – цінним даром наших лісів. Їстівні гриби завжди приваблювали людей. Потрапляючи у раціон харчування, людський організм одержує цінний продукт, який є багатий на білки, вітаміни, вуглеводи, мінеральні солі, мікроелементи, жири, ароматичні речовини.
Крім того численні види їстівних грибів, а іноді й неїстівних відомі є джерелом цінних лікарських речовин. Багато з них містить антибіологічні та онкостатичні речовини.
Важливими і необхідними є грунтовні знання про отруйні гриби, використання яких у їжу призводить до тяжких, а часом і смертельних отруєнь.
Перед збиранням їстівних грибів треба обов’язково ознайомитись із видовим складом отруйних грибів.
Кількість їстівних грибів на території Європи досягає 500 видів. На ринках України їх є лише 10-15 видів.
Організм грибів розвивається зі спор. Спори надзвичайно живучі і не втрачають своєї життєздатності десятки років.
Грибниця живе і розвивається з ранньої весни до пізньої осені. Збільшується за вегетативний період на 10-15 см. За несприятливих погодних умов грибниця може перейти у стадію спокою. Іноді за весь сезон не утворюється жодного плодового тіла.
Гриби дуже швидко ростуть. За 5 днів підосичник виростає до 12 см, підберезник – до 7см, білий гриб – до 9 см. Їх плодоношенню і швидкому росту сприяють тепло (12-22оС) і вологість (80-85%). Теплі безвітряні ночі з туманами, тихі і теплі дощі позитивно впливають на ріст грибів, а засуха, зайва волога і різні коливання температури – негативно.
На жаль, ресурси багатьох видів їстівних грибів останнім часом на території України дуже зменшились, а в деяких зарубіжних країнах окремі види зовсім зникли.
Відвідування лісу населенням в останні десятиріччя дуже збільшилось, збір грибів незрівнянно зріс.
У багатьох грибників укорінилася дуже небезпечна для стану лісу звичка. Збирають гриби, повністю очищають від них ліс, а також знищують неїстівні та отруйні гриби. Цього не можна робити.
Грибникам треба пам’ятати, що плодові тіла численних їстівних грибів ростуть у лісах лише внаслідок облігативного зв’язку їх з корінням деревних рослин. Для забезпечення безперервного зв’язку грибниці з ростучим корінням цих рослин необхідні спори грибів, з яких вони розвиваються.
Повне визбирування грибів позбавляє ліс грибних спор, внаслідок чого відновлення грибниць та контактності їх з корінням дерев порушується, а в багатьох випадках припиняється. Це і призводить до зникнення численних видів цінних їстівних грибів.
Якщо вам трапляється красень-мухомор чи невідомий гриб, то його не слід чіпати. Хай росте. Він потрібний деревам, кущам, його використовують для самолікування тварини, ними ласують глухарі, тетеруки, куропатки, сойки. Білка особливо полюбляє гриби. Зірве його і повісить на сухий сучок якнайвище над землею та так, щоб він значну частину дня був на сонці. Незабаром гриб висохне, а взимку вона обов’язково його знайде.
«Будь-який гриб у руки беруть, але не кожний у кошик кладуть», – говорить народна приказка. Дрібних грибів, як правило, не беруть, а залишають до наступного разу, але шапку старих грибів треба обов’язково розламати на кусочки і розкидати навколо себе – з неї виростуть нові гриби.
Починається новий грибний сезон. Лісовий відділ Галицького національного природного парку просить любителів збору грибів та всіх відпочиваючих не засмічувати ліс побутовими відходами, не пошкоджувати лісову підстилку, не брати собак до лісу, не заїжджати машинами у лісові масиви, дотримуватись правил протипожежної безпеки. Ліс, безперечно, віддячить вам своїми дарами.