Його використовували як ліки та освіжаючий напій ще в Древній Русі. На Волині ж промислову заготівлю і переробку березового соку було започатковано лісовими господарствами області за Радянського Союзу.
В 1968 р. отримали перші 43 тонни консервованого цілющого напою. Сік сподобався споживачеві, і вже в 1975-му об’єм заготівлі досягнув 7 500 тонн, а в 1984-му – 10 тис. Із того часу лісівники, незважаючи на негаразди в нашій країні загалом і в лісовій галузі зокрема, із березового соку виготовляють натуральну, якісну і конкурентоспроможну продукцію.
Про цілющі властивості напою та особливості його переробки спілкуємося з головним спеціалістом сектору побічного користування відділу лісового господарства Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства Галиною Пестюк.
– Із прийняттям нового лісового кодексу України важливість використання дикорослої недеревної сировини та інших корисних властивостей лісів піднято на один рівень із використанням деревини й віднесено до спеціального використання лісових ресурсів, – розповідає Галина Анатоліївна. – Заготівля березового соку є нормованим видом спеціального використання лісових ресурсів.
– Тобто на збирання березового соку в лісі потрібен спеціальний дозвіл?
– Так, згідно з порядком видачі спеціальних дозволів на використання лісових ресурсів, заготівля деревних соків проводиться на підставі спеціального дозволу – лісового квитка – і тільки в межах відведених ділянок лісу. Тому при здійсненні цього виду лісокористування слід додержуватися лімітів, які щорічно встановлюються відповідними органами виконавчої влади за поданням органу виконавчої влади з питань лісового господарства – обласного управління лісового та мисливського господарства.
– Цей ліміт зазначено у лісовому квитку?
– Так. Він є основою для визначення нормативної плати на цей вид лісокористування. Обсяги щорічної заготівлі березового соку визначаються для кожного постійного лісокористувача під час лісовпорядкування.
– Чи всі дерева можна підсочувати?
– Згідно з Порядком спеціального використання лісових ресурсів, заготівля деревних соків має здійснюватися із придатних для підсочування дерев на спеціально створених деревостанах: на ділянках лісу, які виділяються за 10 років до проведення рубок головного користування або інших рубок, із пнів дерев, зрубаних напередодні соковиділення.
– Як правильно добувати сік?
– Для цього на висоті 30-50 сантиметрів від поверхні землі на деревах свердлять канали відповідних діаметра та глибини. На березах діаметром 20-24 сантиметрів роблять один канал, діаметром 28-32 сантиметрів – два; 36 сантиметрів і більше – три. Після закінчення сезону канали покривають садовим вапном, віконною замазкою, живичною пастою або глиною з вапном. У разі погіршення санітарного стану дерев, за висновком лісопатолога, заготівля припиняється достроково.
– Скільки ж можна отримати березового соку?
– Середня виробнича сокопродуктивність берези складає 95,5 літрів у сезон. Одна береза за сутки може віддати 2-3 літри живильної речовини. У дерев із добре розвиненими кронами і великою кількістю живих гілок спостерігається підвищена сокопродуктивність. На це також впливає тип лісу та рівень ґрунтових вод.
– Чи існує порядок заготівлі цілющого напою?
– Звичайно. Такий порядок установлено з метою раціонального використання другорядних лісових матеріалів, невиснажливого здійснення побічних лісових користувань для задоволення потреб населення і виробництва в лісових ресурсах. Він є обов’язковим для виконання всіма постійними і тимчасовими лісокористувачами.
– Що ж чекає лісопорушників?
– Дисциплінарна, адміністративна, цивільно-правова або кримінальна відповідальність, відповідно до закону. Такси для обчислення розміру шкоди, заподіяної лісу, затверджені відповідною постановою і становлять (залежно від діаметра дерева) від 173 гривень до 760 гривень.
– На Волині працюють цехи з переробки березового соку?
– У системі управління лісового та мисливського господарства є 6 консервних цехів: Городоцький, Ківерцівський, Ковельський, Колківський, Маневицький і Цуманське ДП «Журавка». В 2009 році заготовлено 700 тонн березового соку-сирцю і випущено 1,6 мільйона банок консервів на суму 1,6 мільйона гривень. Цього року передбачено заготовити 1100 тонн. Для забезпечення населення області та суб’єктів підприємницької діяльності березовим соком-сирцем у лісництвах держлісгоспів створять мережу пунктів продажу, плануємо також організувати торгівлю соком і в населених пунктах області та у Луцьку.
– Куштувала березовий сік із шипшиною. Смакота! Які ще види пропонуєте споживачеві?
– «Сік березовий з цукром» і купажований із настоями шипшини, сухофруктів, лікарських трав, плодово-ягідними соками: яблучним, чорничним, чорноплідногоробиновим. В 2009 році вперше був розроблений і впроваджений у виробництво Цуманським ДП «Журавка» новий вид продукції – сік березовий оздоровчий з екстрактом стевії, де замість цукру використовують природний натуральний низькокалорійний замінник рослинного походження. До речі, стевія солодша за звичайний цукор у 60 разів. Загалом березовий сік під торговою маркою «Волиньліс» відомий не тільки на Україні, але й за її межами: у Польщі, Чехії, Ізраїлі, Канаді, країнах СНД. У Польщі наша продукція, крім магазинів, продається також у аптечній мережі. З 2002-го по 2007 рік 75 відсотків березового соку експортувалося за межі України. Завдяки тісній і плідній співпраці з однією польською фірмою, яка вклала значні кошти в рекламу нашої продукції, ми змогли не тільки зберегти свої консервні цехи, але й надалі розвиватися і розширювати асортимент, нарощувати виробництво. Починаючи з 2007 року, нашим соком почали торгувати і супермаркети Волині, особливо гіпермаркет «ТамТам», в якому сік «зробив» рекламу своєю якістю і натуральністю.
Проте південні області, які раніше купували 60-70 процентів усієї виготовленої продукції, тепер замовляти наш товар не поспішають. Надають перевагу менш якісним, але дешевшим продуктам.
– Галино Анатоліївно, у чому ж сила й унікальність березового соку?
– Навесні береза ніби виплескує у листя всі життєві сили, які накопичувала протягом зими. Ці корисні біологічні сполуки, солі і мінерали, розчиняючись у соці, утворюють майже універсальні ліки.
Березовий сік – натуральний фізіологічний клітинний напій, який містить виноградний цукор у вигляді глюкози і фруктози, мінеральні солі, ефірні масла, бетулол, фітонциди, фітогормони, ферменти, органічні кислоти, вітаміни і цілий ряд хімічних елементів, які є невід’ємною частиною рідин, тканин і кісток організму людини та необхідні для нормальної життєдіяльності й обміну речовин.
Ранньою весною заготовлені на зиму овочі і фрукти поступово втрачають свою харчову цінність організм людини слабне, йому необхідні вітаміни і корисні ферменти, які й містить березовий сік. Цей напій не простий за складом і прекрасно виводить із організму шлаки і солі. Для очищення достатньо склянки березового соку на добу. Загалом же кожного року людина повинна вжити 8-10 літрів цілющого напою.
Фото автора та Сергія ЦЮРИЦЯ.