Цієї весни на Волині запланували заготовити і переробити 700 тонн березового соку, – 10 квітня інформують «Волинські Новини».
Торік лісові господарства Волині зібрали 1000 тонн березового соку, випустили 2,75 муб консервів на суму 2,3 мільйона гривень. З них – 1,0 муб купажованого на суму 0,8 мільйона гривень. Цього року, як повідомили у прес-службі Волинського обласного управління лісового і мисливського господарства, запланували заготовити і переробити 700 тонн.
Популярність волинської продукції зростає. Про це засвідчує і статистика. Торік підприємствами УЛМГ було реалізовано 2,85 муб березового соку на суму 2,5 мільйона гривень. 49% усієї готової продукції закупили волиняни, 25 – реалізовано для мешканців решти областей України. 26 відсотків волинських соків пішло на експорт у Польщу. У цій країні березовий сік, окрім торгівлі, продається також в аптечній мережі.
Зараз у системі управління лісового та мисливського господарства переробкою соку займається шість консервних цехів – Городоцький, Ківерцівський, Ковельський, Колківський, Маневицький, Цуманське ДП «Журавка». Вони виготовлюють «Сік березовий з цукром» і купажовані березові соки «Бадьорість» (із настоєм шипшини), «Свіжість» (із настоєм звіробою), «Літо» (з настоєм квітів липи), «Домашній» (із настоєм сушених груш), «Веснянка» (з настоєм шипшини та натуральним медом), «Ромашка» (з настоєм квітів ромашки), сік березовий із лимоном, березово-яблучний, березово-чорноплідногоробиновий, сік березовий настояний на м’яті та інші.
Здавалося б, до цього асортименту продукції важко щось додати нове. Але все ж торік Цуманське ДП «Журавка» розробило технологію виготовлення нового лікувального напою. Вони ж і впровадили у виробництво новий вид продукції – сік березовий оздоровчий з екстрактом стевії. У цьому напої використано природний натуральний цукрозамінник із листя солодкої лікарської рослини стевії, яка солодша за цукор у 60 разів. Дослідна партія становила 33 тисячі умовних банок на суму 26 тисяч гривень.
«Соки виготовляємо за «колишніми», випробуваними роками технологіями. Наша продукція екологічно чиста, виготовлена без будь-яких синтетичних ароматизаторів, підсолоджувачів, стабілізаторів, консервантів і інших добавок. Єдине, чого твердо дотримуємося, – це діючих в Україні стандартів», – каже головний спеціаліст відділу лісового господарства Галина Пестюк.
Заступник голови Держкомлісгоспу України Віктор Червоний, перебуваючи на Волині, зауважив, що за усіма лабораторними показниками наш березовий сік найкращий і найчистіший у державі. За словами начальника управління лісового та мисливського господарства Богдана Колісника, промислову заготівлю і переробку березового соку Волинь розпочала в 1968 році. Тоді вперше у Радянському Союзі лісові господарства Волинської області зібрали 43 тонни соку. Він сподобався споживачу, і вже в 1975 році обсяг заготівлі зріс до 7500 тонн, а в 1984 році сягнув позначки 10000 тонн.
Довідково:
У розпалі заготівля березового соку. Дарунок білокорих красунь – цілющий і помічний: оздоровлює кров, активізує обмін речовин, зміцнює нервову систему. У ньому понад 30 найнеобхідніших для людського організму компонентів. Натщесерце чи опісля їжі – усім корисний.