Хмельниччина: Ярмолинецькі лісівники налагодили переробку диких грибів

Теплі літні грози гальмують польові роботи: окремі господарства Хмельниччини змушені відтермінувати обмолот колосових, що вже налиті зерном чекають на ланах.

На знімку: разом із першою городиною на хмельницьких ринках з’явились гриби. Однак коштують недешево – до 250 гривень за кілограм.

Проте допомогли відкрити грибний сезон. І хоча про масовий збір поки що не йдеться, та грибники вже «прочісують» ліси в пошуках такого скарбу, а на ринках з’явились перші пропозиції.

Часто дієтологи та кулінари пропонують охочим замінити м’ясо на гриби, мовляв, це і смачно, і для здоров’я корисно. Все так, але покупцеві з невеликими доходами зробити це не так уже й просто. Насамперед через те, що лісові гриби – продукт сезонний і дефіцитний. Далеко не кожного року ліс щедро дарує його. Звідси й ціна.

На продуктових ринках Хмельницького за кілограм білих грибів продавці просять від 220 до 250 гривень за кілограм. Приблизно стільки ж коштують і лисички. Останні взагалі нечасто трапляються на наших прилавках. Річ у тім, що їх дуже полюбляють в інших європейських країнах. Тож щойно лисички з’являються, місцеві жителі поспішають на тихе полювання. А зі збутом такого товару проблем немає – заготовачі ледь не в черзі стоять за ним.

Вітчизняний споживач теж не проти такого продукту. Мало хто на ринку пройде повз прилаки з ним, не зупинившись. Але, дізнавшись про вартість, не поспішає купувати.

Приблизно стільки ж коштує і кілограм м’яса. Але після приготування на тарілці його буде значно більше, аніж смажених грибів. Тому вибір очевидний. От і виходить, що лісовими грибами навряд чи можна наїстись, хіба що поласувати.

А от для продавців – це шанс заробити. Та не слід думати, що боровики та лисички можуть принести швидкі та легкі гроші. Грибники жартують: тепер у лісі на один гриб – п’ять збирачів. Якщо не знаєте грибних місць, до лісу можна й не ходити – повернетесь із порожнім кошиком.

Але для вправних і досвідчених грибна справа справді вигідна. Є й такі, хто поставив збирання і заготовку боровиків на промислову основу. Приміром, так зробили ярмолинецькі лісівники з Подільського лісового офісу. Налагодити вирощування «диких» грибів – справа вкрай складна, і за неї мало хто візьметься. А от назбирати те, що дарує природа, можна. Щороку ярмолинецькі лісівники збирають по пару тонн грибів.

Врожайність залежить тільки від природи і погоди. Та, як розповіли в офісі, цього року в тамтешніх лісах планують взяти до тонни білих грибів.

Зібраний урожай лісівники самі ж і переробляють. Молоді, пружні плоди без пошкоджень очищають від бруду та сушать у спеціальних інфрачервоних сушках. Процес довгий, забирає від восьми до десяти годин. Але результат того вартий. Лісівники вважають це найвдалішим спосібом заготівлі на зиму, бо продукт не лише зберігає свої корисні властивості, а й набуває насиченого смаку та аромату. Та хто ж цього не знає? От тільки коштує він набагато дорожче, ніж свіжий – тут мова йде вже про 1,2–1,5 тисячі гривень за кілограм. У лісовому офісі готовий продукт пакують у фірмові пакунки та реалізують через лісовий магазин. А частину відправляють для бійців Збройних Сил.

Базарники продають свій товар здебільшого на грами. Тож є гроші – ласуйте такою смакотою. А коли обмежені фінанси, можна спробувати самому відшукати грибне щастя.

Фото автора.

Матеріали цього сайту доступні лише членам ГО “Відкритий ліс” або відвідувачам, які зробили благодійний внесок.

Благодійний внесок в розмірі 100 грн. відкриває доступ до всіх матеріалів сайту строком на 1 місяць. Розмір благодійної допомоги не лімітований.

Реквізити для надання благодійної допомоги:
ЄДРПОУ 42561431
р/р UA103052990000026005040109839 в АТ КБ «Приватбанк»,
МФО 321842

Призначення платежу:
Благодійна допомога.
+ ОБОВ`ЯЗКОВО ВКАЗУЙТЕ ВАШУ ЕЛЕКТРОННУ АДРЕСУ 

Після отримання коштів, на вказану вами електронну адресу прийде лист з інструкціями, як користуватись сайтом. Перевіряйте папку “Спам”, іноді туди можуть потрапляти наші листи.