Новостей о грибах много. Попадутся интересные, – размещу здесь. Сходите в лес с корзинкой – пусть душа отдохнет. М.П.
Сезон грибів у Житомирській області: маслюки виносять з лісів цілими відрами
13 Сентября, 2014 16:41
У Житомирській області почався осінній сезон грибів. 13 вересня вздовж узлісь траси Баранівка-Висока Піч з самого ранку стоять автомобілі, а в самих лісах дуже людно.
І хоч погода не особливо сприяла росту грибів (в лісі сухо), але з пустими руками ніхто не лишається. Грибники збирають краснюки, бабки, є трохи білих грибів. А от маслюків цього року дуже багато.
Деякі грибники змушені по кілька разів повертатися до авто, аби висипати «здобич» і знову йдуть у ліс. Збирають повні кошики, пакети та великі відра маслюків Їх настільки багато, що збирачі не шкодують ділитися з рештою незнайомців інформацією, куди краще йти, де маслюків більше.
http://www.zhitomir.info/news_138912.html
ГРИБНИЙ СЕЗОН НА ВОЛИНІ – У РОЗПАЛІ
13 Вересня 2014
Біля села Буцин Старовижівського району торги йдуть просто над трасою.
Варто було дощику пройти і сонцю блиснути, як людей у лісі стало, наче грибів після дощу. Це й не дивно: кожен, хто удосвіта не полінується гайнути на природу, в обід уже матиме повні кошики дарів лісу, – інформує Волинська газета.


– Збираємо стільки, що і додому маємо, і на продаж вистачає, – розповідають селяни, які стоять на трасі Ковель-Камінь-Каширський.
Доки ми оглядаємо гриби, нюхаємо та прицінюємося, пенсіонерка із села Буцин каже: стоїть із 11-ої ранку (а це вже п’ять годин), однак торги не вельми хороші.
Тож аби підняти бабусі настрій, а заодно «прайси» дізнатися, дістаємо гаманця.
– Беріть! Не пошкодуєте! – зраділа жінка. – Відро білих (п’ятилітрове) віддам за 80 гривень, красноголовці – за 50. А як грошей не маєте, візьміть лисички (десятка за літрову банку). У супчик наші хазяйки люблять рижики додавати. Дуже хвалять багнючки: за смаком схожі на білі, але дешевші.
Доки журналіст ціни записував, водій видання купив відеречко польських. Згодом (коли бабця ціну на 10 гривень опустила) спокусився на багнючки. Але перевірити, чи дійсно така смачна розрекламована новинка, не пощастило. Бо з цілої торби багнючків зміг відшукати хіба з вісім нечервивих.
http://www.volynnews.com/news/society/hrybnyy-sezon-na-volyni-u-rozpali/
Білі гриби в Чернівцях продають по 45 гривень (ФОТО)
На Центральному ринку в Чернівцях, що на вулиці Героїв Майдану, за кілограм білих грибів просять 40-45 гривень.
Про це повідомляє molbuk.ua


Гриби привозять селяни з гірських місцевостей області.
Досвідчені грибники радять не збирати і не їсти переспілі та червиві гриби, не збирати їх у парках, скверах, поблизу автомобільних трас. Гриби треба почистити та зварити у день збирання.
А ось у горах гриби продають за ціною 10-15 гривень за кілограм.
http://molbuk.ua/chernovtsy_news/78516-bili-gryby-v-chernivcyakh-prodayut-po-45-gryven-foto.html
ЛІКИ ЧИ ОТРУТА
Твердження про те, що гриби — швидше шкідливий, аніж корисний продукт, виникло не від доброго життя. Щороку лікарі реєструють випадки отруєнь у любителів «тихого полювання» і членів їхніх родин. Але при цьому дієтологи не заперечують, що гриби містять унікальні корисні речовини, які за своїм впливом на людський організм не мають собі рівних…
Якщо ви добре орієнтуєтеся у тому, які гриби брати до кошика, збираєте їх в екологічно чистій місцевості, правильно зберігаєте і готуєте, то маєте нагоду у грибний сезон підвищити захисні сили організму, поповнити запас важливих мікроелементів та вітамінів. Наприклад, у лисичках міститься стільки ж каротину, як у моркві, а вітаміну В у них більше, ніж у дріжджах. Лисички мають антигельмінтну дію. Вони містять речовину, яка обволікає капсули яєць глистів і розчиняє їх. Також ці гриби у народній медицині використовують для очищення печінки, відновлення пошкоджених клітин підшлункової залози, при проблемах із зором.

У білих грибах особливо багато вітаміну Д. Також боровики містять антибіотик, який є помічним у лікуванні шлунково–кишкових інфекцій і туберкульозу.
У 100 г осінніх опеньків — добова доза цинку й міді. Крім того, ці гриби вважаються бактерицидними й ефективними у знищенні патогенної кишкової палички та стафілококів. Маслюки містять смолянисту речовину, яка допомагає при подагрі, а також при мігрені. Грузді мають властивість «чистити» нирки — сприяють виведенню з них піску. А гриб сморчок здавна використовували для лікування старечої далекозорості і профілактики катаракти. Доведена і протипухлинна дія грибів, причому не тільки японських — шиїтаке, маїтаке та рейші, — а й гливи звичайної.
Однак, щоб лісові дарунки принесли користь, а не шкоду для здоров’я, необхідно дотримуватись усіх відомих правил їх споживання. Для їжі придатні тільки молоді і не зіпсовані гриби. Забороняється давати страви з них дітям до трьох років і старшим, якщо у них є гастрит, захворювання печінки і нирок. Жоден вид кулінарної обробки не може зруйнувати отруту, яка міститься у неїстівних грибах. Тому якщо виникає хоча б найменший сумнів, не беріть «здобич» до кошика.
http://www.volyn.com.ua/?rub=7&article=0&arch=
ПО ГРИБИ ЯКЩО НЕ З КОСОЮ, ТО З ВОЗОМ
Михайло Барник із Перечина розповідає, що за дві ходки (по 1,5 години кожна) зібрав більше 100 літрів. «Гриби тепер навіть шукати не треба — вони ростуть сім’ями по 15—20, і таке відчуття, що під кожною березою чекають на тебе», — ділиться враженнями чоловік.
По селах люди говорять: «Путін радіацію пустив на Украйну й зато так много грибу». Спілкувались із місцевими старожилами — говорять, що такої кількості за свій вік не пам’ятають. «А я думаю, що це просто погода сприятлива: дощ, тепло…» — ділиться досвідчений грибар.
Лісові масиви Міжгірщини надзвичайно грибні, особливо в Тереблянській долині. І в цю пору в тутешньому смерековому краї неймовірний ажіотаж «тихого полювання». Збирають біляки не тільки синполянці, синевирці чи з близько розташованих населених пунктів — Колочави, Негрівця, Міжгір’я… Серед грибних паломників заїжджі як з інших районів, та і сусідніх областей – Івано-Франківщини, Львівщини. У невеличкому селі Свобода, що підпорядковується Синевирсько-Полянській сільраді й розташоване у глухому лісовому закутку, за день можна налічити понад сто мікроавтобусів з “десантами” прибулих грибників. А у місцевості р. Чорна Ріка автомобільне “стадо” удвічі більше. Апогей “тихого полювання” настає у вересні. Є вже й перші рекордсмени. Микола Куруц, який має зимівку у лісовому урочищі Кантина, з сином протягом лише одного дня принесли 150 кг тільки першосортних грибів. Взагалі маститі місцеві грибники традиційно за сезон спроможні заробити від 10 до 20 чи більше тисяч гривень. Це не жарти – дехто урожай грибів з лісу везе на возі, як дині з городу. Аси-грибники не без підстав фіглюють, що не завадило б і косу взяти, відправляючись по біляки. Можна натрапити на такі грибні царства, що в одному місці повний рюкзак напаковується.
Василь ПИЛИПЧИНЕЦЬ.
Міжгірський район.
http://nz.uz.ua/news/po-gribi-yakshcho-ne-z-kosoyu