«РОСТЕ СОБІ У ЛІСОЧКУ, У ЛІСОЧКУ В ХОЛОДОЧКУ»

«Ліс – це особливий, незмінно добрий і безкінечно щедрий організм, який не просить нічого для підтримки свого існування й великодушно розсипає продукти власної життєдіяльності, він бере під захист всі живі істоти і пропонує затінок навіть лісорубові, який губить його» (С. Гаутама, основоположник буддизму).

Вже з’явилися перші грибочки в лісі, лісопосадках, на полях та біля доріг. Гриби людина споживає у їжу з давніх часів. Деякі з них їстівні, а деякі є небезпечними для людського організму і можуть призвести то трагічних наслідків. Тому, хто хоче збирати гриби в лісі, повинен знати їх в «лице», щоб не попасти в неприємну історію. Якщо ви збираєтесь в ліс на «тихе полювання» – по гриби, то знайдіть час та прочитайте про них в книгах чи Інтернеті, щоб мати хоч якесь уявлення, що це таке.

Крім того, грибники мають свої «золоті» правили поводження в лісі, яких треба дотримуватися.
1. Нічого в лісі не ламати живе.
2. Не смітити.
3. Не колупати лісову підстилку в пошуках грибів.
4. Не топтати гриби які переросли або які не береш.
5. Не штовхати та не ламати неїстівні і отруйні гриби які вами зустрічаються.
Ці гриби будуть в пригоді лісовим мешканцям тваринам та птиці.
6. Не паліть і не викидайте недопалки в лісі.
7. Не доставляйте незручностей лісовим мешканцям, які в ньому проживають.
8. Намагайтеся ставиться до лісу і до всього живого з повагою.

На сьогодні на лісових площах, що займає Троїцьке лісництво можна зустріти дуже багато цікавих їстівних екземплярів грибів.

Березовик (підберезовик, бабка темна)- їстівний гриб. Знайти його можна в травні та жовтні у березових та мішаних лісах. Традиційно його використовують свіжим, таож солять та маринують на зиму.

Хочу дати найпростіший рецепт для ледачих, втомлених грибників.

Перебрати гриби, відварити, воду злити і додати гриби в смажену картоплю, або в тушковану капусту. Чим більше у вашому блюді буде грибів, цибулі, перцю та інших спецій, тим краще і не забудьте блюдо гарненько посолити.

Сушені підберезники розтирають в порошок і за смаком додають в звичайні улюблені супи. Вони дивним чином стануть ще смачніше. Особливо добре це проходить з гороховим супом. І особливо серед холодної зими, коли одноманітність в харчуванні набридла.

Дощовик їстівний місцева назва курявка, порхавка. Росте у листяних і хвойних лісах, степах, на луках з весни до осені. Їстівний гриб, у молодому стані, поки м’якуш білий.

Використовують гриб свіжим і тільки в день збирання, поки м’якуш чисто-білий.

Ентолома садова їстівна. Часто можна побачити в садах, лісосмугах, у насадженнях абрикос, під іншими кісточковими в травені. Їстівний гриб. Використовують його свіжим, маринують.

 

Ліофіл травневий, рядовка травнева місцева назва – майки. Росте у степах, на луках, на пасовищах, в лісах на відкритих місцях у травні – вересні. Їстівний гриб. Використовують свіжим.

 

Опеньок луговий росте на відкритих трав’янистих місцях, луках, пасовищах; з травня по листопад. Добрий їстівний гриб їстівна лише шапка. Використовують свіжим та сушеним.

 

Трутовик лускатий – умовно їстівний, в основному травневий гриб. Росте на старих кленах, акаціях, тополях. На клені, напевно, для нього найбільше поживних речовин. Принаймні, він там найбільш смачний. Трохи гірше на старому тополю, і, звичайно, зовсім поганий на акації, на ній він маленький і найчастіше щільний. При зборі звертати увагу на його щільність (м'якість). При сильно щільному тілі він буде, як підошва. Розмір значення не має, головне, щоб не був щільним. Після збору вкрай бажано швидше замочити, інакше почне дерев'яніти. Замочування годин на 6, можна хоч добу, головне воду міняти хоча б раз на год. Після замочування, почистити верхню шкурку-лусочки. Відрізати ніжки вони, найчастіше, дерев'яні. 

Відрізати щільні частини гриба зазвичай у ніжок. Варити півгодини, як і всі гриби. Зціджене відвар піде першим сортом на суп, а самі відварні гриби прекрасно зберігаються в холодильнику. Звичайно цих грибів збираєш багато – вони великі самі по собі. А зберігати, крім як у вигляді напівфабрикату нереально, навіть у холодильнику – вони дерев'яніють досить швидко.

Ось два рецепта які сам попробував з цього грибочка. Смачного.

Суп з трутовика лускатого

Підготувати гриби до варіння, як описано вище. Варити з півгодинки якщо є бажання, щоб суп був з курячим бульйоном, то відварювати разом з куркою. Можна варити курку у відварі з грибів (якщо гриби відварені були раніше). Далі приготування супу, кому як подобатися, в сенсі, круп, вермішелей, приправ, спецій та іншого. Найпростіший – після того, як гриби покипить свої півгодини, вкинути порізану картоплю, моркву середньо-дрібно порізану або потерту на крупній тертці і крупу, хто яку вважає за потрібне. Варити 20 хвилин. Якщо крупи готуються довше картоплі, тоді спочатку крупу, а потім, з урахуванням готовності крупи, картоплю з морквою. Коли суп готувати з вермішеллю, тоді її вкидати через 10 хвилин після картоплі. Спеції, сіль, лаврушку по смаком. За 1-2 хвилини до закінчення варіння кинути вершкового масла, для смаку. Кому, скільки подобатися і зелень – петрушку, зелену цибулю та іншу.

Смажений або тушкований трутовик лускатий.

Нарізати четвертькольцамі цибулю. Підсмажити його на сковорідці в рослинному маслі поки стане прозорим, або тільки-тільки почне золотитися. Як тільки цибуля підготувався кинути в скововородку відварені гриби (з сирими не пробував робити, вважаю, що цей гриб варто попередньо відварити). Якщо просто смажити гриби – тоді хвилин 10 -15 на середньому вогні, але стежити, щоб цибуля не пригоріла, а вийшов золотистим.
Якщо гасити, то після того, як гриби прожаряться трохи на середньо-малому вогні, додати сметану, чорний мелений перець, сіль за смаком. І тушкувати в сметані іноді помішуючи, щоб сметана продуктів не пригорали, на малому вогні хвилин 10 – 15.
Вдалого «полювання» вам, грибники! 

Михайло ЛЕВИЦЬКИЙ. Фото автора

Матеріали цього сайту доступні лише членам ГО “Відкритий ліс” або відвідувачам, які зробили благодійний внесок.

Благодійний внесок в розмірі 100 грн. відкриває доступ до всіх матеріалів сайту строком на 1 місяць. Розмір благодійної допомоги не лімітований.

Реквізити для надання благодійної допомоги:
ЄДРПОУ 42561431
р/р UA103052990000026005040109839 в АТ КБ «Приватбанк»,
МФО 321842

Призначення платежу:
Благодійна допомога.
+ ОБОВ`ЯЗКОВО ВКАЗУЙТЕ ВАШУ ЕЛЕКТРОННУ АДРЕСУ 

Після отримання коштів, на вказану вами електронну адресу прийде лист з інструкціями, як користуватись сайтом. Перевіряйте папку “Спам”, іноді туди можуть потрапляти наші листи.