Вже з березня, щойно зійшов сніг, найбільш завзяті любителі тихого полювання рушають у ліси Прикарпаття за першими трофеями.
Серед них – бабині вушка. Так у народі називають саркосцифи, пише Ратуша.
Цьогоріч першими вушка, або, як ще їх називають ельфійські келихи, почали знаходити на Космаччині.
Саркосцифа червона, червона эльфова чаша, або просто червона чаша (лат. Sarcoscypha coccinea) — вид сумчастих грибів роду Саркосцифа сімейства Саркосцифовые. Гриб зустрічається по всьому світу: в Африці, Азії, Європі, Північній і Південній Америці та в Австралії.
![]() |
![]() |
ФОТО: Дмитро Пожоджук
Біологи і лісники нагадують, що саркосцифи належать до так званих умовно їстівних грибів, тому їх радять відварити протягом принаймні 10 хвилин, періодично видаляючи відвар, тоді вже з маслом і сметаною смажити на сковорідці. В жодному разі не слід їсти їх сирими. А якщо бодай трохи сумніваєтеся, чи правильно ви розпізнали гриб, – просто навіть не беріть його.