Аномально швидко стартував грибний сезон на Прикарпатті. На «тихе» полювання місцеві жителі зазвичай виходять наприкінці червня. Але цього року дари лісу появилися в Карпатах набагато швидше – ще на початку травня.
Ось таких здорованів, вагою з півколо, Віталій провозить на продаж з Тернопільської області. І це далеко не найбільші гриби, які траплялися йому на очі. Їхня кількість і розміри вражають навіть досвідчених грибників.
Перші лісові делікатеси по кишені не усім. 50 гривень за кілограм – для більшості івано-франківців задорога спокуса. Але втриматися від неї вдається не всім. Спокушаються ті, хто добре знає секрети приготування.
Масова поява величезних грибів не викликає довіри місцевої санстанції. У цій лабораторії лісові делікатеси перевіряють на важкі метали. Поміщають в гамарадіометр на кілька секунд – і ось результат – 163 беккерель при нормі 500. Це означає, ці дари лісу – їстівні.
Рання поява дарів лісу – результат кліматичних змін на Прикарпатті, пояснюють біологи. Спекотний квітень, вологий травень – ідеальні умови для грибництва. І,звісно, карпатська земля – недарма славиться своєю щедрістю.
Різноманітних поганок у лісах теж не бракує. Лікарі кажуть, дієвих методів за якими б розрізняли їстівні гриби від отруйних немає. Тому дітям споживати будь-які лісові делікатеси медики категорично забороняють. Та й дорослим надто захоплюватися грибними стравами не рекомендують, бо отруїтися можна навіть їстівними боровиками.
Поки, що випадків отруєнь грибами на Івано-Франківщині не зафіксовано. Медики нагадують, інтоксикація дарами лісу проходить набагато складніше, ніж будь-яке харчове отруєння. Тож при підозрі на нездужання – варто негайно звернутися в найближчу лікарню. Самолікування може завершитись трагічно.