Світ грибів багатий і різноманітний. Фахівці нараховують до 100 тисяч видів грибів в наших лісах.. Але на обідній стіл потрапляє значно менше – не більше 60 видів, справа в тому, що одні гриби знаються погано, інші вважаються "поганками", а треті вимагають спеціальної обробки і тому залишаються в лісі.
Гриби здавна були традиційною їжею населення. З великою майстерністю гриби солили, сушили, маринували і готували з них супи, борщі та підливки, пекли пироги і ватрушки. Це вміння передавалося з покоління в покоління. У кожному куточку були свої способи заготівлі та переробки, свої секрети кулінарної майстерності. Гриби як харчовий продукт не втратили свого значення і в наш час.
Однак, знання про гриби не завжди достатні. Дуже часто чується про отруєння грибами, тому хочеться дати кілька порад для грибників-початківців, аби уникнути неприємностей. Отже, найголовніше правило: сумніваєшся – не бери! І навіть не пробуй! Ніколи не слід брати незнайомі гриби, щоб не нарватися на отруйний. Як не можна стрибати в глибоку і незнайому річку, не знаючи, що лежить на дні, та до того ж не навчившись плавати, так само не можна йти в ліс за грибами, не знаючи їх і не вивчивши їх «звички».
Мухомор зелений або бліда поганка – найбільш небезпечний гриб, місцева назва — гадючка, блекітниця, мухомор гадючий. Смертельно отруйний гриб, який іноді помилково збирають замість печериць та зеленої сироїжки.
Збиратися по гриби краще рано вранці, коли ще немає косих сонячних променів, тоді гриби видніше. Добре шукати гриби по росі, коли волога капелюшок блищить і добре помітна серед трави і листя. Легкий, зручний одяг і взуття, тара, ніж і вміння орієнтуватися в лісі – найважливіші, необхідні й обов'язкові атрибути "тихого полювання".Коли знайдете гриб, його слід викручувати із землі, немов гвинт, а не зрізати, інакше зрізана частинка ніжки залишиться в грунті, зігниє і погубить грибницю. Знайдені гриби відразу очищаються від землі та сміття – вдома буде менше роботи. Завжди потрібно пам'ятати, що без грибів на землі не було б таких гарних, пишних і багатих лісів.
Гриб – вірний друг дерева, а тому старий гриб потрібно акуратно наколоти на гілку дерева, щоб підсохлі частинки розліталися в різні боки, і гриби у лісі від цього додаються. Майже всі гриби ростуть сім'ями: знайшовши один – потрібно шукати поруч інший. Гриби довго зберігати не можна (не більше 2-3 годин), тому, прийшовши з лісу, їх треба відразу ж перебрати і приступити до переробки. Особливо швидко псуються гриби в дощову і вологу погоду. Швидке псування грибів пов'язане з великим (до 89-92 %) вмістом вологи. Умовно-їстівні гриби, призначені для засолювання, потрібно відразу помістити у велику емальовану каструлю і залити холодною водою, для виведення з них гіркоти і молочного соку. Якщо немає можливості перебрати гриби відразу після доставки з лісу, слід обдати їх підсоленим окропом, і вони після цього не зіпсуються протягом доби.
Потрібно звернути увагу, що навіть один отруйний гриб серед їстівних може викликати дуже важке отруєння. Пам’ятайте, що найнебезпечніша поганка – бліда, однієї чверті капелюшки достатньо для смертельного отруєння.
Вдалого «тихого полювання»!